Сенки за очи

senki-za-ochi

 

Сенки за очи, те преобразяват магически погледа, правят го по-красив, по-уверен и по-въздействащ. Не напразно очите са наричани „прозорците към душата”.
Като използваме подходящите цветове и нюанси сенки за очи, можем да придадем на очите си различни форми. Можем да ги направим да изглежда по-големи или по-малки, просто да подчертаем естествената им форма или да ги направим, ала „котешко око”.
Да се върнем назад във времето и да разгледаме историята на сенките за очи до ден днешен.

Kohl
Khol-а е една от първите форми на сенки за очи, която била изключително популярна в Древен Египет и има интересна комбинация на съставки. Тази първа сенка за очи включва в себе си олово, охра, пепел, хидратиран мед, окислен мед, малахит, захаросани бадеми вид металоид, който е пресован.Египтяните вярвали, че Khol-а може да върне изгубеното зрение и да защити очите от инфекции. Заради тези защитни функции Khol-а се носел както от жени, така и от мъже от различно социални слоеве и възрасти.

Цветните сенки
Първите цветни сенки за очи са били използвани още в Ирак, Древна Елада и Рим. В Ирак носенето на цветни сенки за очи било повлияно от египтяните и са смятали, че цветния грим на очите има защитни функции. За разлика от Египет и Ирак в Древна Елада и Рим са използвали цветните сенки за очи с декоративна цел.Също така се е смятало че носенето на цветен грим е символ на аристократизъм и висок социален статут .Носели се от тогава заможните мъже и жени. Благодарение на естествени съставки, като изсушени цветя, билки, кристализирали бои, камъни и минерали извлечени от различни растителни видове, цветните сенки са се произвеждали в няколко цвята. В Рим най-често робите били гримьори. Те трябвало да са наясно с последните модни тенденции и да владеят най-новите техники на грим. През 19век гримът вече не е на такава почит и става  характерен само за артистите. За придаване на блясък на сенките за очи, дълго време са се използвали люспи от кожата на риба.

 

Съвременните сенки
beauty faves 6 300x201 Сенки за очиМинералният грим е изключително популярен в начало на 21 век. Преди това в състава на сенките за очи се използват химически съставки, предизвикаващи различни алергични реакции и раздразнение или висока чувствителност. Наложило се е производството на минерален грим, които доказано е по щадящ и безвреден. Това прави новите минерални сенки за очи изключително добре приети.

Сенките за очи се делят основно на два вида – матови и с отблясък. Всички знаем каква е разликата и за това ще обърнем внимание консистенцията на сенките. Като консистенция самите могат да бъдат четири вида:
– пресовани прахообразни
– пигмент
– кремообразни
– течни
– брокати

Пресовани прахообразни сенки за очи
Този вид сенки много приличат на компактната пудра и е най-разпространения вариант в един, няколко цвята или в палитра. При избора на този тип сенки трябва да се обърне внимание върху тяхната текстура. Тя трябва да е фина. Ако сенките за очи са качествени те не трябва да се ронят и да се разнасят прецизно с помощта на апликатор или четка за грим.

Пигменти за очи

Pigment Set 1 300x224 Сенки за очиПигментите могат да бъдат с  лека или пълна покривност.  Изисква се внимание при нанасянето им, поради факта че са в прахообразно състояние и лесно се разпиляват. Пигмента може да бъде матов, с перлени отенъци или обогатен с блестящи отблясъци. Най-често се използват върху вече готовият грим на очите с цел подсилване на цвета или добавяне бляскав ефект.

 

 

 

 

 

Кремообразни сенки за очи

sweat proof eye shadow 300x300 Сенки за очиКремообразните сенки за очи имат мазна формула подходяща за използване през лятото. Те има имат сравнително добра покривност и могат да бъдат използвани за основа за полагане на пигмент, върху която той да залепне. Кремообразните сенки за очи се нанасят лесно с помощта на пръсти или четка. Техният недостатък е, че могат да се наслоят в основата на клепача и не се преливат особено добре.


 

 

 

 

 

 

Течни сенки за очи
Течните сенки много приличат на прахообразни сенки с разликата, че те са поставени в течна среда. Изключително подходящи за летния сезон заради  хамелеоновия ефект и ефектната бляскавост, която създават. След нанасяне течните сенки изсъхват бързо и  предотвратяват възможността от размазване или разтичане.

 

Брокати за очи
Брокатите са блестящи частици в най-различни цветове. Те се използват за доукрасяване на грима или акцентиране в дадена част. Брокатите дават елемент на лукса и празничното усещане. За поставянето им е необходимо създаване на основа от кремообразни или течни сенки за очи, лепило за мигли или специални разтвори, които позволяват залепването им. Трябва да се внимава с брокатите за очи, за да не попаднат в окото, защото ще предизвика раздразнение и силно насълзяване.

 

Ако ви е харесала статията ми, моля споделете я в социалните мрежи:)

 

Martin, гримьор

Post Categories: Сватбен грим цени
Tags: , ,