Очна линия

ochna-linia

Очна линия
Черна очна линия и ярко червеното  червило и днес вдъхновява гримьори по цял свят да създават най-различни превъплъщения. Мерилин Монро, Елизабет Тейлър, Одри Хепбърн – златните момичета на Холивуд и времето на очната линия.  Така ретро и така изискано.

Повече от 2 500 години преди новата ера, намираме първите следи от очна линия в Древен Египет. Прахообразна, черна смес, която се нанасяла около очите. Тази смес наричали kh?l и била използвана от жени,деца и мъже във всички социални прослойки на тогавашното общество. В Северна Африка kh?l-а бил обогатен с бял пипер, зехтин, костици и тамян. Всеки район си има собствена рецепта за тогавашната очна линия. Индийците наричали kh?l-а „кажал” и днес той прилича на стик и се използва за предпазване на очите. Индийската рецепта на „кажал” включва сандалово дърво, растителни масла, смоли, сажди и камфор.

Днешната очна линия се предлага в няколко варианта, под различна форма за по-лесното й използване: кремообразна очна линия или гел очна линия, тип писец или флумастер, прахообразна или течна. В основата си очната линия съдържа пигмент, полимери и вода, а взависимост от консистенцията си, очната линия може да съдържа масла и сгъстители. Поставянето на очна линия си е висш пилотаж, колкото и днешните производители да ни улесняват с различни четки, апликатори и писци или други варианти.

Видове очна линия

Днес можете да откриете няколко основни вида очна линия, според начина им на нанасяне:

ochna-liniaТечна очна линия – най-разпространения вариант на очна линия. Тази класика представлява контейнер с течна консистенция и мека четчица. Може би това е най-трудната за нанасяне очна линия, поради прецизността, с която трябва да се работи.

Гел очна линия – Тази формула е фаворит сред професионалните гримьори. За нанасянето й се използва тънка или скосена четка, но е необходим тренинг и прецизност на ръката.

Очна линия тип писец – представлява затворен контейнер пълен със течност с твърд писец. Ако сте начинаеща в нанасянето на очна линия, това е идеалният и лесен за вас вариант.

очна-линяПрахообразна очна линия –  представлява тип сенка за очи, нанася се с тънка четка и леко се разнася за постигане на опушен ефект.

Молив за очи – бихме могли да го наречем универсален продукт, защото може да използва както върху водната линия, така и като очна линия. Нанася се лесно по основата на клепача и след това се разнася и коригира с четка за грим.

Khol молив – кремообразен молив и съдържа повече количество черен пигмент. Принципа на нанасяне е същият както на обикновения молив за очи.

С очна линия и  най-малките очи могат да изглеждат по-големи, но за получаването на перфектни резултати е нужно да се научим правилно да нанасяме очната си линия или бихме изглеждали зле и нелепо.

  Martin

Post Categories: Сватбен грим цени
Tags: , , , , , , ,