Сватбата в България

Как протича сватбата в България – продължение на моите статии за традициите и обичаите.

Както ви обещах ще ви разкажа как протича по-веселата част от сватбения ден. След като официалната част по подписването в ритуалната зала и църковният брак преминат всички се насочват към ресторанта.
Първи пристигат гостите и се настаняват по отредените им от младоженците места. Едва тогава булката и младоженеца влизат минавайки през бяло платно, което е покрито със стотинки и цветя, а в краят му е поставено менче с бяло и червено цвете. Първа ги посреща свекървата, която ги захранва с пита, сол и мед. След това се вдига първата наздравица като семейство заедно с кумовете. Пие се шампанско на екс. Едва тогава булката рита менчето, за да се определи каква ще бъде първата рожба.
След като всички вече са настанени, кумът открива сватбата с реч и танците и наздравиците могат да започнат. Първи на дансинга естествено са младоженците под ритмите на любимата им песен.
После идва разчупването на сватбената пита, която ще определи, кой ще бъде главата на семейството.
Даруване на кумовете е друг интересен и популярен обичай. Избират се двамата най-добри танцьори, един от фамилията на булката и един от тази на младоженеца. Играе се ръченица пред кумовете с даровете над главите. Кума и кумата трябва да си откраднат подаръците, надигравайки танцьорите. Традиционните подаръци са малко прасенце, петел и погача, а в съвременен вариант те са торта и бутилка алкохол, съответно за кумата и кума.
Младото семейство обикаля масите, за да поздравят гостите и да получат сватбените си подаръци по време на основното хранене.
Хвърлянето на булчинския букет и жартиера са католически обичаи, които са навлезли успешно по нашият край.
А най-сладкият обичай е разбира се последен. Разрязването на сватбената торта, от която хапват всички, за да е сладък живота на булката и младоженеца.
Традициите не са задължителни и се пречупват през разбиранията и светогледа на младоженците. Разбира се семействата и по-възрастните обикновено държат на традиционните ритуали със съответните им характерни черти за всеки регион. Спазването на определeни правила, традиции и норми в сватбения ден допринася за запазването на българския дух и традиции.

 

Всяка булка се нуждае от професионален грим за своята сватба – запишете час:  martin@grimior.bg

сватбата-в-България
Подготовката на булката е едно от най-важните неща при подготовката на цялата сватба. Някога много отдавна в далечното минало са използвали червения пояс на младоженеца, а по-късно тъкан в червен цвят като було. Булото е най-отличителния белег, с който от годеница момчето се превръща в невеста. През 20 век то вече е бяло, а под него булката носи малка шапчица, която се закрепяла за косата. След пребулването и прощаването с роднините, булката пазела обредно мълчание. Булката трябвало да бъде обута от девера си с обувки донесени от семейството на младоженеца. Девера й поставя в дясната обувка монета и я обува. А след това идва ред и на младоженеца.
През това време се предава сватбеното дръвче на кума от момите. След като го получи, кума трябва да го пази и занесе в дома на младоженците.
Когато вече всички са готови идва време да се изведе булката. Тогава се пеят прощални песни и младоженците и сватовете се ръсят с жито. Накрая девера стреля веднъж с пушка в знак за тръгване.
Било е прието по пътя за църквата да се премине през вода и ако няма по пътя река се спира до някой кладенец или чешма и се излива малко вода.
Когато влизат в църквата младоженците трябвало да прекрачат прага й с десен крак едновременно, за да  бъдат заедно за цял живот. Също е прието на излизане от църквата кумата да ръси сушени плодове, монети, жито и дори бонбони за да бъде плодовито семейството. А друга традиция тя да ръси младоженците докато обикалят масата в църквата. Това се е наричало „попско хоро”. А ако е нямало в селото църква, венчавката се прави в дома на булката.
След това свекървата посреща булката в дома на младоженеца с хляб, мед и сол. За да се приобщи в новия си дом, тя трябвало да бръкне в огнището. Следва разтоварването на чеиза. Това се прави в двора на къщата, за да могат всички да го видят. Докато гостите им се хранят, младоженците стоят прави в знак на уважение. Сватбата продължава и през първата брачна нощ.  Ако булката е девствена, това се оповестява с гръм от пушка. Оттук нататък следва голямата забава – хора, песни и се пие ракия.

 

 

Post Categories: Сватбен грим цени
Tags: , , , , ,