Сватбата – как протича сватбения ден

сватба-grim-grimior-svatbata

grim-svatbaКакто ви обещах ще ви разкажа как протича по-веселата част от сватбения ден. След като официалната част по подписването в ритуалната зала и църковният брак преминат всички се насочват към ресторанта.
Първи пристигат гостите и се настаняват по отредените им от младоженците места. Едва тогава булката и младоженеца влизат минавайки през бяло платно, което е покрито със стотинки и цветя, а в краят му е поставено менче с бяло и червено цвете. Първа ги посреща свекървата, която ги захранва с пита, сол и мед. След това се вдига първата наздравица като семейство заедно с кумовете. Пие се шампанско на екс. Едва тогава булката рита менчето, за да се определи каква ще бъде първата рожба.
След като всички вече са настанени, кумът открива сватбата с реч и танците и наздравиците могат да започнат. Първи на дансинга естествено са младоженците под ритмите на любимата им песен.
После идва разчупването на сватбената пита, която ще определи, кой ще бъде главата на семейството.
Даруване на кумовете е друг интересен и популярен обичай. Избират се двамата най-добри танцьори, един от фамилията на булката и един от тази на младоженеца. Играе се ръченица пред кумовете с даровете над главите. Кума и кумата трябва да си откраднат подаръците, надигравайки танцьорите. Традиционните подаръци са малко прасенце, петел и погача, а в съвременен вариант те са торта и бутилка алкохол, съответно за кумата и кума.
Младото семейство обикаля масите, за да поздравят гостите и да получат сватбените си подаръци по време на основното хранене.
Хвърлянето на булчинския букет и жартиера са католически обичаи, които са навлезли успешно по нашият край.
А най-сладкият обичай е разбира се последен. Разрязването на сватбената торта, от която хапват всички, за да е сладък живота на булката и младоженеца.
Традициите не са задължителни и се пречупват през разбиранията и светогледа на младоженците. Разбира се семействата и по-възрастните обикновено държат на традиционните ритуали със съответните им характерни черти за всеки регион. Спазването на определи правила, традиции и норми в сватбения ден допринася за запазването на българския дух и самото тържество.

Post Categories: Сватбен грим цени