Сватбата – тардиции и обичаи

grim-svatba

Сватбата – традиции и обичаи в България

3128_1250686870_BODAS-CON-ENCANTO-1Освен подготовката на булката и превръщането й в красива и невинна жена с помощта на сватбеният грим и прическа на булката, сватбените обичай са онова нещо, което превръщат този специален за много жени ден в по-вълнуващ и различен от всеки друг ден или тържество.

Днес сватбите в България не спазват традиционните народни обичаи, а са се превърнали в миш-маш от традициите в Америка и западна Европа и типично български сватбени обичаи.
Продължение на няколко статии ще ви разкажа как протича самата сватба и ще ви представя някои по-различни традиции по българските земи.

Седмица или две преди „Големия ден” младоженците и роднините им започват шеметна подготовка. Изскачат много въпроси като: Какво ще се случи в деня са самата сватба? Какво трябва да носим? И от къде да започнем?
По стар български обичай сватбите се провеждат обикновено в неделен или почивен ден.
В самия ден младоженеца тръгва със своето семейство, за да вземе кумовете. Там се хапва и се пийва и се играе кумско хоро. Кумовете трябва да са подготвили булчински букет и заедно с него и младоженеца тръгват да вземат булката. На вратата на дома на булката чакат сватовете, които не пускат младоженеца и семейството му докато не си плати или завладее дома на булката. В други случаи се измислят всевъзможни ритуали-изпитания за спечелването на любовта на бъдещата си жена. След като булката вече в „спечелена” се извива пъстро моминско хоро, в което всички вземат участие. Пред младоженците на прага на врата се излива вода, за да им върви по вода от тук нататък. После следва официалната част – ритуалът по венчавката в обредната зала и църковният брак.

За по интересната част от сватбата можете да прочетете в следващата ми статия

Post Categories: Сватбен грим цени
Tags: , , , , ,