Сватбени обичаи в България

Стари сватбени обичаи в България 2 (продължение)

Вземането на булката се предхожда от моминско и ергенско парти. На ергенското парти цари изключително приповдигнато настроение, докато при моминското булката се разделя със семейството си. Раздялата й е свързана с гостуване в дома на близки и роднини. Сватбените обичаи гласят, че на булката  се носят подаръци за да утешат и споделят нейната мъка по напускането на семейството. Също така се разглежда чеиза на булката. Докато са живели при родителите си всички момичета са се подготвяли основно за сватба, сватбена рокля и чеиз. Първо са се учили да плетат после да предат и накрая да тъкат.

Семейството на младоженеца трябва да подсигури накитите на булката. Преди годежа момичетата са можели да носят само бижута от мъниста, а на годежа свекърът подарява на булката бижута от сребро или злато.
svatba-obichai-i-tradiciiИзключително важно при сватбените обичаи в България е откупването на невестата, символизиращо преминаването на момичето от свободна в омъжена жена. Съответно бръсненето на младоженеца се прави преди вземането на булката и символизира края на ергенския живот. Младоженеца се бръсне над бяла кърпа подарена от годеницата му. Събират се всички косми за да се опазят от магии. През това време бият тъпани в знак, че сватбарите са готови да вземат булката. В неделя сутринта младоженеца се облича с нови дрехи и закача бялата кърпа подарена му от булката.
Червеното и бялото са били основните цветове на сватбата. Червеното – символ на мъжкото начало, а бялото на женското начало и невинността.
Първо се взима кума. Сватовете трябвало да минат по път, по който да не се връщат, за да не овдовее булката. Когато вече са в дома на булката вратите са затворени. Младоженеца трябва да премине през изпитания, да се пребори с брата на булката ако има такъв или да плати. Булката посреща сватбата в ежедневното си облекло, след това тя се пребулва, докато момите и ергените играят хора.

Post Categories: Сватбен грим цени
Tags: , , ,