Сватбени традиции в България

сватбени-традиции

Както споменах в предната си статия посветена на сватбени традиции в България, сватбата обикновено се провежда в неделя. В деня преди голямото събитие – събота се приготвят сватбените хлябове, вият се венци, правят се сватбено знаме и кумово дръвче.
Сватбените погачи започват да се омесват с песен на уста. В брашното се поставят пръстен на младоженеца и гривна или пръстен на булката, като символ за сключване на брака. Освен като храна сватбените хлябове са символ на магическо въздействие върху бъдещето на младото семейство.
boda-hotel-svATBAПриготвят се основно два типа пити. Меденик – сладка кръгла пита,  в която след като се опече се намазва с мед и се поставя сребърна пара. С разчупването й се поставя края на стария и началото на новия род.
Кумовия кравай представлява кръгъл хляб с дупка по средата и богата украса от напр. змии и гущери. Украсата има за цел да предпази човека и неговия дом, вода, земя – източници на плодородие и продължение на родата. Други украси могат да бъдат птици, като символ на семейството. Поставят се така че да гледат на вътре към дупката, защото младоженеца остава в своя дом, а на булчинския кумов кравай те се насочени навън и символизират напускането на булката от дома на родителите й.
Сватбеното знаме или байряк се прави или в дома на младоженеца или в домовете и на двамата. Дръжката на знамето трябва да бъде отсечена само с един удър, за да бъде само едно венчилото. Знамето е или червено или бяло, за украса се поставят зеленина и цветя. За върха на байряка се закача червена и златна ябълка. Знамето се закача в дома на младоженеца и тръгва към дома на булката чак в деня на самата сватба. Сватбеното знам е символ на сватбения празник.
Кумовото дръвче се прави от приятелките на булката. То се прави от клон на плодово дърво, украсява се с цветя, ябълки, зеленина и червени конци и накрая се поставя върху кумавите хлябове – кумовите краваи. По-късно то се предава на кума  срещу откуп и се поставя на сватбената трапеза в дома на младоженеца.
Виенето на венци и поставянето им на главите на двамата влюбени се прави с цел осмисляне на венчавката.За основа на венците се използва лозова или шипкова пръчка, която се увива и се украсява с цветя, зеленина и шарени конци.
Не е прието на сватба да се ходи без покана. Каненето става в деня преди самото тържество или по-рано. Черпи се с вино, като отпиването символизира приемане на поканата.

Още са сватбените традиции

 

Post Categories: Сватбен грим цени
Tags: , , , , ,