Сенки за очи

senki-za-ochi

 

Сенки за очи, те преобразяват магически погледа, правят го по-красив, по-уверен и по-въздействащ. Не напразно очите са наричани „прозорците към душата”.
Като използваме подходящите цветове и нюанси сенки за очи, можем да придадем на очите си различни форми. Можем да ги направим да изглежда по-големи или по-малки, просто да подчертаем естествената им форма или да ги направим, ала „котешко око”.
Да се върнем назад във времето и да разгледаме историята на сенките за очи до ден днешен.

Kohl
Khol-а е една от първите форми на сенки за очи, която била изключително популярна в Древен Египет и има интересна комбинация на съставки. Тази първа сенка за очи включва в себе си олово, охра, пепел, хидратиран мед, окислен мед, малахит, захаросани бадеми вид металоид, който е пресован.Египтяните вярвали, че Khol-а може да върне изгубеното зрение и да защити очите от инфекции. Заради тези защитни функции Khol-а се носел както от жени, така и от мъже от различно социални слоеве и възрасти.

Цветните сенки
Първите цветни сенки за очи са били използвани още в Ирак, Древна Елада и Рим. В Ирак носенето на цветни сенки за очи било повлияно от египтяните и са смятали, че цветния грим на очите има защитни функции. За разлика от Египет и Ирак в Древна Елада и Рим са използвали цветните сенки за очи с декоративна цел.Също така се е смятало че носенето на цветен грим е символ на аристократизъм и висок социален статут .Носели се от тогава заможните мъже и жени. Благодарение на естествени съставки, като изсушени цветя, билки, кристализирали бои, камъни и минерали извлечени от различни растителни видове, цветните сенки са се произвеждали в няколко цвята. В Рим най-често робите били гримьори. Те трябвало да са наясно с последните модни тенденции и да владеят най-новите техники на грим. През 19век гримът вече не е на такава почит и става  характерен само за артистите. За придаване на блясък на сенките за очи, дълго време са се използвали люспи от кожата на риба.

 

Съвременните сенки
палитра-сенки-за-очиМинералният грим е изключително популярен в начало на 21 век. Преди това в състава на сенките за очи се използват химически съставки, предизвикаващи различни алергични реакции и раздразнение или висока чувствителност. Наложило се е производството на минерален грим, които доказано е по щадящ и безвреден. Това прави новите минерални сенки за очи изключително добре приети.

Сенките за очи се делят основно на два вида – матови и с отблясък. Всички знаем каква е разликата и за това ще обърнем внимание консистенцията на сенките. Като консистенция самите могат да бъдат четири вида:
– пресовани прахообразни
– пигмент
– кремообразни
– течни
– брокати

Пресовани прахообразни сенки за очи
Този вид сенки много приличат на компактната пудра и е най-разпространения вариант в един, няколко цвята или в палитра. При избора на този тип сенки трябва да се обърне внимание върху тяхната текстура. Тя трябва да е фина. Ако сенките за очи са качествени те не трябва да се ронят и да се разнасят прецизно с помощта на апликатор или четка за грим.

Пигменти за очи

пигментПигментите могат да бъдат с  лека или пълна покривност.  Изисква се внимание при нанасянето им, поради факта че са в прахообразно състояние и лесно се разпиляват. Пигмента може да бъде матов, с перлени отенъци или обогатен с блестящи отблясъци. Най-често се използват върху вече готовият грим на очите с цел подсилване на цвета или добавяне бляскав ефект.

 

 

 

 

 

Кремообразни сенки за очи

сенки-за-очиКремообразните сенки за очи имат мазна формула подходяща за използване през лятото. Те има имат сравнително добра покривност и могат да бъдат използвани за основа за полагане на пигмент, върху която той да залепне. Кремообразните сенки за очи се нанасят лесно с помощта на пръсти или четка. Техният недостатък е, че могат да се наслоят в основата на клепача и не се преливат особено добре.


 

 

 

 

 

 

Течни сенки за очи
Течните сенки много приличат на прахообразни сенки с разликата, че те са поставени в течна среда. Изключително подходящи за летния сезон заради  хамелеоновия ефект и ефектната бляскавост, която създават. След нанасяне течните сенки изсъхват бързо и  предотвратяват възможността от размазване или разтичане.

 

Брокати за очи
Брокатите са блестящи частици в най-различни цветове. Те се използват за доукрасяване на грима или акцентиране в дадена част. Брокатите дават елемент на лукса и празничното усещане. За поставянето им е необходимо създаване на основа от кремообразни или течни сенки за очи, лепило за мигли или специални разтвори, които позволяват залепването им. Трябва да се внимава с брокатите за очи, за да не попаднат в окото, защото ще предизвика раздразнение и силно насълзяване.

 

Ако ви е харесала статията ми, моля споделете я в социалните мрежи:)

 

Martin, гримьор

Post Categories: Сватбен грим цени
Tags: , ,